ErhvervSkanderborg din GENVEJ TIL VIDEN

Skanderborgs to erhvervschefer er erhvervslivets forlængede arm i Skanderborg Kommune, hvor de hjælper alle typer virksomheder med stort og småt.

SMALL ErhvervSkanderborg -web - Fotograf

ErhvervSkanderborgs motto er ”Vi samler erhvervslivet” og med 540 medlemsvirksomheder, så må man sige, at der er noget om snakken. Kigger man så på deres kalender med tilbud til foreningens medlemmer, så får man et ret godt indblik i, hvor omfattende en vidensbank den blot tre mand store organisation egentlig er. Her er alt fra specialnetværk for HR-folk og ejerledere til oplæg med konsulenter inden for stort set alt.

 

- Sidste år arrangerede og afviklede vi 65 forskellige arrangementer med samlet flere end 2100 deltagere. Det er vi ret stolte over, siger Marianne Kristensen, der er den ene af to erhvervschefer. Ud over hende består teamet af erhvervschef Anja Ellersgaard Basse og
erhvervskonsulent Line Ebbesen. 

 

ErhvervSkanderborg varetager rollen som erhvervslivets sparringspartner for Skanderborg Kommune, men de tre pointerer, at de ikke er en del af kommunen som sådan.

 

- Og det er ret vigtigt at slå fast. Vi er en medlemsejet forening, som har en resultatkontrakt med Skanderborg Kommune om at udføre erhvervsservice for alle virksomheder og iværksættere i kommunen. Kommunen finansierer i runde tal 40 pct. af vores omsætning, og resten kommer fra medlemskaber og projektarbejde. Så erhvervslivet skal ikke se os som kommunens forlængede arm, men derimod som dem, der kan hjælpe virksomhederne med indgange til kommunen, hvis det er nødvendigt. Ligesom det også ofte er os, der via medlemmerne hører om og påpeger, hvis der er noget i kommunens sagsbehandling eller andet, der ikke fungerer hensigtsmæssigt. Vi er med til, at holde dem til ilden, så der hele tiden er et konstruktivt og velfungerende samarbejde kommunen og erhvervslivet imellem, forklarer Anja Ellersgaard Basse.

 

Ingen politisk dagsorden

Uafhængigheden i forhold til kommunen bevirker, at ErhvervSkanderborg kan møde virksomhederne med en helt åben dagsorden.

- Vi er ikke underlagt specifikke politiske forventninger og målsætninger om, at vi skal forsøge, at få x antal virksomheder til at gøre sådan og sådan. Så når vi mødes med en virksomhed, så er vores agenda: hvad har I brug for? Hvad kan vi gøre for jer? Og ikke omvendt. Det gør vores arbejdsvilkår væsentligt lettere, siger Marianne Kristensen.

 

At ErhvervSkanderborg ikke er underlagt en specifik kommunal agenda, betyder imidlertid ikke, at de tre på erhvervskontoret har helt fri leg. ErhvervSkanderborg er som skrevet indledningsvist en forening, og den drives af en syv mand stor bestyrelse, der er valgt af medlems-virksomhederne.

 

- De har naturligvis nogle klare idéer og målsætninger for, hvordan vi skal udvikle os og hvilke ting, vi skal kunne hjælpe virksomhederne med. Det er rigtig god sparring, vi får der, og den konstellation sikrer også, at vi hele tiden er skarpe på, hvilke aktuelle behov erhvervslivet har. Hvilke udfordringer, der presser sig på. Eksempelvis har ændringerne af GPDR-lovgivningen fyldt en hel del de seneste par år, og det kommer så naturligt til at afspejle sig, i de tilbud vi sammensætter til virksomhederne, siger Marianne Kristensen.

De tre på kontoret yder også en masse vejledning til de lokale virksomheder.

- Det er naturligvis ikke alting, vi ved eller, som vi nødvendigvis er de rette til at vejlede om. Men så ved vi altid, hvor der er hjælp at hente. Vi har gode indgange til BusinessRegion Aarhus, til Erhvervshus Midtjylland og for den sags skyld til regionens EU kontor i Bruxelles, ligesom vi kan koble virksomheder op med Vækstfonden, Innovationsfonden eller andre relevante samarbejdspartnere, der kan være med til at give en virksomhed et løft. Nogle gange formidler vi også bare en kontakt mellem to lokale virksomheder, fordi vi ved, at den ene måske lige har stået med og løst en udfordring, som den anden virksomhed har nu. Så man skal se os som en kæmpe rygsæk, som er fyldt op med alt det udstyr, der skal til, for at køre en veldrevet virksomhed, forklarer Marianne Kristensen.

Hjælper iværksættere

Det er imidlertid ikke kun etablerede virksomheder, der søger sparring hos ErhvervSkanderborg. En hel del iværksættere – både potentielle og nystartede kommer også til sparring.

- Især vores iværksættercaféer er populære. Her har vi typisk et oplæg fra en iværksætter, der er godt i gang – og som kan give tips og tricks videre fra sin proces. Derudover har vi et panel af primært lokale rådgivere inden for blandt andet jura, økonomi, forretningsudvikling og markedsføring, som de kommende iværksættere kan få en-til-en samtaler med. Der er som regel nogle spørgsmål, der er gode at få afklaring på, inden man kaster sig ud i tilværelsen som selvstændig. Og de spørgsmål kan de så få afklaret her, siger Anja Ellersgaard Basse.

Så erhvervslivet skal ikke se os som kommunens forlængede arm, men derimod som dem der kan hjælpe virksomhederne med indgange til kommunen hvis det er nødvendigt. Ligesom det også ofte er os der via medlemmerne hører om  og påpeger, hvis der er noget i kommunens sagsbehandling eller andet, der ikke fungerer hensigtsmæssigt. Vi er med til at holder dem til ilden, så der hele tiden er et konstruktivt og velfungerende samarbejde kommunen og erhvervslivet imellem.