• Magasinet Indsigt

MED KROPPEN I FOKUS

Massage og kranio sakral terapi er effektive værktøjer til at forebygge og lindre stress. Skanderborg Massage rykker gerne ud på arbejdspladserne med sin briks.


Flere og flere virksomheder har efterhånden fået øjnene op for, at massage til medarbejderne ikke bare er en luksus, men i høj grad også er en afstressningsventil i en hektisk hverdag, som på både den korte og lange bane kan betyde færre sygedage blandt medarbejderne og bedre bundlinje i virksomhedens årsregnskab.

En af dem, der tager ud på virksomhederne med mobilbriks og massageolie er 55-årige Helle Cassøe, der de seneste to år har drevet Skanderborg Massage fra sin villa på Eskebæk i Skanderborg. Hun er ikke blot uddannet fysiurgisk massør, men har desuden taget uddannelse i kropsterapi og kranio sakral terapi og er således registreret som RAB-(massør)behandler, hvilket betyder, at hun er blandt dem som nogle af sundhedsforsikringerne henviser til, når der opstår (og også ikke akutte) behov. Hun har således den udvidede værktøjskasse når hun går i krig med for eksempel muskelspændinger, hovedpine, frosne skuldre, tennisalbuer, bækkenproblemer og rygproblemer.

- Først troede jeg egentlig bare, at jeg skulle have massøruddannelsen – og så var det det. Men jo mere jeg fordybede mig i massagen, desto mere nysgerrig blev jeg også på, hvad nogle af de andre behandlingsformer kunne, og i dag kan jeg se, at det er ret brugbart, at jeg har en bredere pallette af tilbud, der supplerer og understøtter hinanden. For det er ikke alting, der bare kan masseres væk, forklarer Helle Cassøe, der mere ser sig som komplementær behandler end alternativ behandler, som ellers er den gængse term.

- Det jeg og mine kollegaer laver er jo et supplement til det etablerede behandlingssystem. Der er masser af ting, som vi hverken kan, eller skal behandle på. Omvendt skal man jo også huske, at meget af det vi går og laver, er udsprunget fra det etablerede. Kranio sakral terapien er eksempelvis udviklet af amerikanske læger tilbage i 1920’erne. Så der er jo en lige linje imellem de to verdener, siger hun.

Og netop kranio sakral terapien er en af hendes trumfer, når klienter kommer og klager over, at de er anspændte på grund af en stresset hverdag.

- Kranio sakral terapi er populært sagt afspænding af centralnervesystemet. Det ligger langs rygsøjlen og løber fra hjernen og ned til korsbenet. I centralnervesystemet flyder det, der hedder spinalvæske, og når den kommer i ubalance, så sætter det sig i kroppen som spændinger. Den balance kan genoprettes ved lette tryk, forklarer Helle Cassøe. Og når hun siger ”let tryk”, så er det vitterligt let. - Der skal ikke mere til, end det vi kalder et fem grams tryk. Det svarer til vægten af et stykke A4 papir, så det er nærmest ikke noget man registrerer. Typisk kommer klienterne også så langt ned i gear, at de rammer stadiet lige inden søvn, og det er ikke sjældent, at jeg har nogen til at ligge og snorke under behandlingen. Der er mange, af dem jeg behandler, der siger, at den eneste fejl ved kranio sakral terapi er, at det er ekstremt vanedannende, griner Helle Cassøe.

Hun håber på, at flere lokale virksomheder vil åbne op for dialog om formaliseret samarbejde, og understreger, at firmaaftaler kan skrues sammen fuldstændig efter behov.

- Det kan være alt fra fire timer om måneden til en dag om ugen. Jeg tilpasser altid en model, fordi behovene kan være meget forskellige fra virksomhed til virksomhed. Jeg ved også godt, at der er et par store københavnske firmaer, der har sat sig tungt på firmaordningerne, fordi de har muskelkraften til at lave en stor salgsindsats. Men de priser de kører med, dem kan jeg matche.

Jeg er jo ”bare mig selv”, der skal have løn, smiler Helle Cassøe.