Et billede skal fortælle en historie

Jeg vil tro, at 90 pct af de opgaver jeg løser,
de handler om markedsføring i bred forstand.
Så jeg synes efterhånden, at jeg er ved at have en ret god fornemmelse for, hvad der virker og,
hvad der ikke virker.

 

 

Fotograf uden sikkerhedsnet

I det hele taget så tager han helst kun billeder, som han brænder for og som han kan stå inde for. For det var hele ideen med at springe ud som selvstændig for otte år siden.

 

- Oprindeligt er jeg uddannet som landbrugsmaskinmekaniker – og det arbejdede jeg så med i et par år. Så var jeg efterskole- og friskolelærer i tyve år. Det var jeg gået lidt død i og kunne bare mærke, at der skulle ske noget andet, hvis ikke jeg skulle blive en gammel, sur mand. Jeg har altid fotograferet og også undervist i fotolære på bl.a. efterskolen. På det her tidspunkt meldte jeg mig som frivillig fotograf på SmukFest og kan huske at jeg tænkte: Yes! Her var den. Det var det jeg gerne ville. Hvis de andre kunne leve af det, så kunne jeg sikkert også, var mit rationale. Så jeg sagde op på friskolen, og startede som selvstændig fotograf på fuld tid. Skulle det være, så skulle det være, fortæller Per Bille, der strutter af livsglæde efter at være landet på sin rette hylde.

 

- Altså, jeg duer ikke til at lave noget jeg ikke har lyst til. Men det her har jeg rigtig meget lyst til, så det giver bare så meget overskud på det mentale plan. Jeg føler mig utrolig heldig, at jeg kan leve af min store passion. Og meget ydmyg over og taknemlig for, at mennesker hver dag lukker mig helt ind, lader mig være nysgerrig og hjælpe med at fortælle deres historier, siger fotografen, der til trods for at han har vendt landbrugsmekanikken og skolelivet ryggen, alligevel føler, at det har givet ham en masse med.

 

- Mit store idol er Klods Hans og jeg prøver at være lidt ligesom ham. Han har masser af gå-på-mod, og er god til at tale med mennesker på alle niveauer. Han er sig selv hele vejen og så samler han de ting op han møder på sin vej. Ting som måske kan bruges senere. Og der vil jeg så sige, at jeg som mekaniker fik samlet evnen til at håndtere kunder op. De mange år som underviser har givet mig en masse indsigt i mennesker og evnen til at læse mennesker. Begge dele er vigtigt, når jeg skal ud og fotografere. Det er ikke alle, der er lige vilde med at stå på den anden side af kameraet, og så er det en vigtig ting, at kunne få mennesker til at slappe af og hvile i sig selv. For det giver bare de bedste billeder, siger han.

 

 

Legen er vigtig!

Klods Hans’ legende tilgang til tilværelsen er heller ikke helt ulige, den måde Per Bille anskuer tingene på.

 

- Måden man udvikler sig på som fotograf er ved at lege med udstyret, og hele tiden eksperimentere med andre vinkler, lys og lignende. 

- Det er vigtigt at bevare troen på sig selv og sine evner – og så i øvrigt møde udfordringerne med åbent sind. Erfaringen bliver sikkerhed for at jeg kan bevare troen på, at jeg kan lave gode billeder i en hvilken som helst situation. Men gennem lege og benspænd, hvor man er helt ude af komfortzonen, der opstår nye perspektiver og spændende billeder. Mange af mine bedste billeder er skabt i leg. Med et glimt i øjet kalder jeg kalder det ”heldigt”. Men i virkeligheden handler heldet om at være selvkritisk og slette alle de dårlige billeder, som var vejen til det billede, som i sidste ende vinder prinsessens hjerte, griner han.

Kunderne kan således være helt sikre på at blive udfordret, hvis de booker en foto-seance med Per Bille.

- Jeg plejer at sige, at billederne bliver bedst hvis jeg blander mig uden om. Altså forstået på den måde, at jeg blander mig i alt uden om. At tage billeder handler ikke bare om at trykke på knappen, men også om rådgivning. Så jeg siger da til folk, hvis der lige skal ryddes lidt op eller hvis panden bliver for høj fra den vinkel kunden ønsker. Jeg vil naturligvis helst have at det hele er så naturligt og autentisk om muligt, men man kan godt iscenesætte et billede på en troværdig måde. Når vi taler om markedsføring og fotografering, så er meningen med det hele jo, at vi gerne vil vise den bedste version af os selv.

Per Bille / Ry Foto

Per Bille fra Ry burde nok i virkeligheden have haft et d i enden af sit navn. For billeder og fotografering fylder – og har altid fyldt - meget i den 52-årige fotografs liv. I de seneste otte år har han haft fod under eget bord som selvstændig i virksomheden Fotograf Per Bille. En forretning der bare vokser og vokser i omfang.

 

- Jeg kan efterhånden godt mærke, at folk i området har fundet ud af, at jeg er fotograf og kan hyres til opgaver, siger den rolige midtjyde og sender et af sine karakteristiske glade smil.

 

Kunderne i hans ”butik” er i høj grad virksomheder, der skal bruge billeder til hjemmesider, sociale medier, markedsføringsmateriale, til dækning af events eller portrætbilleder af medarbejdere.

- Jeg vil tro, at 90 pct af de opgaver jeg løser, de handler om markedsføring i bred forstand, så jeg synes efterhånden, at jeg er ved at have en ret god fornemmelse for, hvad der virker og, hvad der ikke fungerer. Men uanset hvad det er for en type opgave jeg er ude til, så er den røde tråd altid, at jeg skal kunne se historien og vinkle den med de billeder jeg tager. Jeg har den holdning, at et billede altid skal fortælle en historie. Det skal gøre noget ved de folk, der ser det. Få dem til at tænke og reagere, siger fotografen, der af samme grund helst ikke laver produktbilleder. Det er for kedeligt ”bare” at lave produktbilleder i studie.

- Det er ikke noget jeg reklamerer ret meget for. Og hvis jeg gør, så skal de i hvert fald laves i noget miljø, så man får hele produktets historie med og får formidlet en stemning. For der er da ikke noget, der er mere kedeligt end et billede af en eller anden vare på en sort eller hvid baggrund. Så er en kop jo bare en kop.

Mit store idol er Klods Hans og jeg prøver at være lidt ligesom ham. Han har masser af gå-på-mod, og er god til at tale med mennesker på alle niveauer. Han er sig selv hele vejen og så samler han de ting op han møder på sin vej. Ting som måske kan bruges senere.